Хроники на рекламата през вековете

Дигитализацията и развитието на новите медийни и комуникационни технологии, превърнаха рекламите в неразделна част от ежедневието, независимо къде се намираме. Трудно е да си представим, но първите реклами датират още от 3 век преди н.е. Те са свързани с античния римски град Везувий и битките между гладиаторите. Политическите реклами също са били сред първенците по популярност и дори заможните граждани са ги окачвали по стените на домовете си.

Преди повече от 3000 г. на вавилонските глинени плочки са разкрити “реклами” на строители на пирамидите, жители на гръцките полиси и римски граждани, търсели начини да се осведомят за състезания, жертвоприношения, различни стоки и услуги. Визията, съдържанието и публичното представяне на рекламите непрекъснато търпят промени. Днес много компании разработват концепции и рекламни продукти. А в миналото процесът от идеята до реализацията, обикновено е бил свързан само с творческата мисъл на една личност.

Зараждането на реклама в Европа и Америка

Западноевропейската реклама често се е основавала на междуличностните отношения. Първоначалните разпространители на рекламни съобщения са били викачите, появява се  фолклорно-устната реклама по панаирите. Със създаването на печатарската технология на Гутенберг, започват да се отпечатват брошури и каталози с информация за продукти и техните цени. Във вестниците се появяват рекламни обяви за вино, модни курорти, нови книги, обяви за имоти и пътувания до Италия. У нас първата реклама е свързана с личността на Софроний Врачански и апел за съдействие при издаване на книгата „Софроние“. Съществували са различни начини за популяризиране на продукти. Разнообразни шрифтове във вестниците, ръка, която посочва конкретна част в текста, реклама-статия, реклама-стихотворение. Български поети и писатели също участват в процеса по създаване на рекламни съобщения. Елисавета Багряна е известна със стиховете за пудра „Идеал“, а слогънът на сапун „Петел“ принадлежи на Николай Марангозов.

Ключови личности в развитието на рекламата

Хлод Хопкинс е един от пионерите в областта на съвременната реклама, разработил законите на рекламата и въвел масовото изпращане на безплатни мостри. Успехът му се е дължал на факта, че е проучвал, анализирал и изучавал всяка от компаниите, за които ще създава реклама. По този начин той е разбирал проблемите и потребностите на служителите. Един от безспорните му успехи е кампанията за зърнените продукти „Puffed Rice“ и „Wheatberries“. Изyчaвaйĸи пpoцeca нa пpoизвoдcтвo, тoй зaбeлязaл ĸaĸ вcяĸo едно зрънце eĸcплoaдиpaлo, a тoвa вoдeлo дo yгoлeмявaнeтo дo 8 пъти на нopмaлния мy paзмep. Точна така се създала и идеята за маркетингова кампания, която довела до невероятен успех.

Зараждането на модерната реклама се свързва и с Финиъс Барнъм. Той измисля идеята за „жива реклама“ и въвежда рекламирането чрез персонаж. Неговата дейност е определена до голяма степен като измамна и подвеждаща, защото е свързана с несъществуващи обекти и измислени истории. Всичко започнало през 1834 г., когато Барнъм купува музей в Америка. В него се помещава изложба на интересни и мистични експонати. Сред обектите е „русалката от Фиджи“, която Барнъм твърди, че е хваната в Тихия океан. Хиляди души посещават музея и плащат по 50 цента, за да видят това необикновено създание на природата, което всъщност е плод на въображението на автора. Горната част на русалката е направена от маймуна, а долната от риба. Въпреки лъжата, рекламата на русалката привлича над 400 000 посетители годишно. Друг негов маркетингов проект с небивал успех е за бавачката на Джордж Вашингтон. След като случайно открива чернокожа парализирана старица на пазара за роби, Финиъс Барнъм  превръща нейния образ в следващата успешна реклама. Жената е представена като бавачката на Джордж Вашингтон, която е на възраст от 161 години. Половин година по-късно старицата умира, а аутопсията показва, че е била 80-годишна.

Някой от вас чувал ли е за компанията “Hathaway”, отнасяща се за производството на ризи? Вероятно малцина. Но марката е представена по толкова интригуващ начин от Дейвид Огилви, че името му завинаги остава в историята. Инвестиция от 1 долар се оказва най-големият успех за собственика на компанията. Няколко месеца подред в медиите и на обществени места се появява образ на мъж с превръзка на едното око и слоган, който не загатва нито за продукта, нито за бранда. Интересът на обществото е провокиран и всички очакват да научат кой стои зад образа. Когато тайната е разбулена, марката се превръща в една от най-разпознаваемите и купувани от потребителите. Мъжът с превръзка на очите за 1 долар е толкова известен, че продължава да е рекламно лице на бранда над 15 години.

Хитрини, които използват рекламодателите днес

В днешно време се извършва трансформация в света на рекламата. Наред с изпитаните във времето инструменти, които традиционният маркетинг предлага, се появяват и разнообразни възможности за рекламиране в онлайн пространството. В зависимост от предлаганите продукти или услуги, рекламодателите трябва да преценят кои канали и инструменти ще бъдат най-ефективни за осъществяване на продажба. С помощта на добре обмислена стратегия и използване на съвременни маркетингови инструменти, желаните послания достигат лесно и бързо до потенциални клиенти на дадените продукти или услуги.

От обикновено средство за комуникация, мобилният телефон се превърна в личен съветник на хората. Непрекъснатото му потребление налага приспособяването на рекламата към него. Мобилната реклама осигурява неограничени възможности за генериране на публичност на продукт или компания. Тя може да се създава за телефони или таблети.  Различават се няколко типа мобилни реклами – текстови реклами; графични (дисплейни) реклами; реклами, генериращи само обаждания; реклами, популяризиращи мобилни приложения. В подходящи платформи и сайтове рекламата е ефективно средство, което може да послужи за подпомагане на бизнеса. Тя дава възможност за селектиране и таргетиране на точно определени целеви групи, до които да достигне посланието.

Една от най-популярните търсачки в България – Google – предоставя различни алтернативи за рекламиране на продукти и услуги. Сред най-популярните в последните години е чрез PPC рекламата. Наименованието произлиза от английски и означава „заплащане за клик“. Предимството на този вид реклама е, че действително се плаща, само когато потребителят кликне върху рекламата и отиде към линка от нея. Същевременно чрез PPC мрежата може да отчитате бързи резултати, в реално време. Тя е много полезен маркетингов инструмент за увеличаване на трафика към даден сайт, достигане до определена целева аудитория и разпознаване на конкретен бранд. Едно от най-важното умения при създаването на такива PPC реклами е подбора на перфектни ключови думи и направата на подходящо и грабващо окото изображение, ако рекламата е дисплейна.

Как най-лесно да поддържате ежедневно вниманието на интернет потребителите към своята марка – използвайте retargeting. Това е много функционален подход, чрез който рекламата се показва на заинтересованите от вашите продукти и услуги потребители. Този маркетингов инструмент позволява на потребителите да попаднат отново на вашия сайт, след като вече са го посетили или са търсили по специфични ключови думи, свързани с него. Предимството на retargeting-ът е, че можете да го прилагаш в google търсачката, във Фейсбук и по имейл пощата.

Спираме дотук с разкриването на ефективни рекламни техники. Не забравяйте, че за да популяризирате успешно един продукт или услуга, е необходимо креативност, аналитично мислене и въображение. Благодарение на новите технологии и уменията на доказани специалисти в областта, бъдещите успехи на вашата компания са гарантирани.  Продължавайте да следите нашия блог, защото съвсем скоро ви очаква полезно четиво относно ефективните практики в имейл маркетинга.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *