Домакински уреди BOSCH: Забъркай си свежест и здраве – кампания с участие на кулинарни блогъри

БСХ Домакински уреди България ЕООД  е част от Група BOSCH, водещ световен доставчик на технологии и услуги. BOSCH предлага на потребителите разнообразие от домакински електроуреди с най-високо качество. Продуктите на марката са създадени да вдъхновяват аудиторията и да улесняват ежедневните дейности в грижите за дома и семейството, като непрекъснато предлагат иновативни и ефективни решения.

Задачата:

В началото на есента се заехме със задачата  да създадем стратегия за онлайн кампанията „Забъркай си свежест и здраве“, която да анонсира блендерите и пасаторите от продуктовото портфолио на BOSCH. За целта внимателно проучихме целевата група и нейните интереси. Така установихме, че потенциалните клиенти се стремят към здравословен начин на живот и балансирано хранене, което ни даде тласък да използваме нетрадиционен подход за представяне на уредите на марката. А именно – решихме да включим някои от най-креативните и вдъхновяващи кулинарни инфлуенсъри у нас в приготвяне на полезни и вкусни рецепти с уреди BOSCH.

Какво направихме:

Още от самото начало избрахме основен комуникационен канал на кампанията да бъде Facebook страницата Bosch Home Bulgaria, която има повече от 40 000 последователи. Като агенция, която се грижи за управлението на профила на Bosch в тази социална мрежа, ние отлично познаваме спецификите на аудиторията и посланията, с които да достигнем до широк кръг потребители. Затова заложихме основни цели за кампанията, които включват увеличаване на разпознаваемостта на моделите блендери и пасатори с марка BOSCH, нарастване на броя посещения в сайта на Домакински уреди Bosch, достигане до широк кръг потребители, които да се ангажират с марката и нейните продукти. След като внимателно селектирахме някои от най-креативните кулинарни инфлуенсъри в България, ние ги поканихме да се включат в предизвикателството. Чрез Facebook страницата на Bosch разпространихме комуникационните канали на блогърите и така успяхме за достигнат до още повече потребители извън последователите на Bosch. 

За кулинарната надпревара подготвихме визии, интересни публикации и подробна информация за кампанията които да провокират интереса на аудиторията по темата. Същевременно се свързахме с две от най-големите марки за био и натурални храни у нас – Био Класа и Dragon Superfoods, които съдействаха за реализиране на предизвикателството чрез предоставяне на пакет със здравословни хранителни продукти на главните действащи лица в надпреварата – кулинарните инфлуенсъри. Тези от тях, които заявиха своето участие в инициативата, получиха възможността да тестват избран от тях пасатор или блендер BOSCH. Всеки инфлуенсър имаше на разположение период от 2 седмици, в които да приготви по минимум 2 полезни рецепти с избрания от него уред и хранителните продукти и да ги сподели в своите комуникационни канали. Всяка от публикуваните рецепти Смаркетинк разпространяваше и във Facebook страницата BOSCH Home Bulgaria.

В края на кампанията създадохме албум с всички изпратени от блогърите снимки  на приготвени храни и напитки. След това проведохме гласуване за най-добро ястие сред потребителите и феновете на BOSCH. Гласуването беше изключително оспорвано, но след  едноседмичен вот излъчихме победителят, който събра над 2.5 хил. харесвания на приготвеното с ястие. След приключване на предизвикателството, инфлуенсърът получи като награда последна серия пасатор с вакуумираща система Bosch. 

В резултат от провеждането на инициативата успяхме да достигнем до повече от широк кръг от потребители и да ангажираме голяма част от тях с представените блендери и пасатори Bosch.  В сравнение с предходните месеци от година, в периода на кампанията посещенията на сайта и времето прекарано на него обезателно се увеличиха. Добрите резултати, които постигнахме ни вдъхновяват да сме още по-креативни и да използваме похвати, чрез които да предизвикваме интерес към продуктите от портфолиото на BOSCH в дигиталното пространство. Така потребителите ще разпознават лесно продуктите и ще бъдат запознати с техните характеристики и предимства.

В основата на успешната реализация на кампанията безспорно стоеше интересният и нетрадиционен маркетингов похват, който заложихме в стратегията, отличната комуникация с клиента и кулинарните инфлуенсъри, както и прецизното изпълнение на всички етапи от планирането и реализацията на кулинарното предизвикателство.

Извършени услуги:

Създаване на креативна концепция, подготовка на албум с всички рецепти във Facebook страницата на BOSCH, създаване на атрактивни визии и дизайн за кампанията, управление на Facebook реклама, координиране на целия проект.

 

Комуникационна стратегия – Este Fitness & Spa с отличие за „Най-добър спа мениджър“ в света за 2019 г.

За трета поредна година нашият клиент Este Fitness & Spa взе участие в международния конкурс World Luxury Spa Аwards, получавайки нови престижни награди и затвърждавайки водещите си позиции в спа индустрията в световен мащаб. След невероятния успех на луксозния български спа център през 2018 г., когато той спечели наградата „Най-добър спа център в света“, тази година Надежда Халачева, управител на Este Fitness & Spa, бе удостоена с престижната награда „Най-добър спа мениджър“ на глобално ниво за 2019 г. Победителите бяха определени чрез многокомпонентни критерии и мониторинг в различни области, както и чрез гласуване от гости на спа центъра. Процесът по оценката се допълва от мнения на тайни клиенти и анализ на цялостното представяне на съответния спа комплекс, включително и активностите му в социалните мрежи и др.

Задачата:

Да създадем успешна комуникационна стратегия, която да подпомогне участието на Este Fitness & Spa в конкурса World Luxury Spa Аwards, както и да затвърди имиджа на спа центъра на луксозна марка, предлагаща услуги и обслужване на световно ниво.

Какво направихме: 

Разделихме активностите, които планирахме в стратегията, на два етапа: гласуване в конкурса и обявяване на отличията. В първия етап на кампанията си поставихме за цел да запознаем аудиторията на Este Fitness & Spa с конкурса и съответно да подканим хората да подкрепят центъра в класацията чрез гласуване. За целта се спряхме на комуникация в социалните мрежи и разработването на online игра. Като платформа за активността избрахме Facebook поради голямата мрежа от последователи и фенове, които марката има в платформата. Разработването на играта бе важен елемент, тъй като представянето на комплекса в социалните мрежи бе критерий, който се взема под внимание за цялостната оценка.

Внимателно помислихме за механизъм на играта, която регистрира чудесни резултати. Подготвихме визия, общи правила и тематични награди за печелившите участници. Планирахме допълнителни публикации за конкурса и в Instagram и активно насърчавахме интерес и дискусия по темата в двата дигитални канала.

Във втория етап на кампанията подготвихме прессъобщение, с което да обявим постигнатите успехи. Организирахме комуникацията с българските медии, както и отразяването на новината в дигиталните канали на бранда. Заедно с клиента прецизно обсъдихме фокуса на новината, посоката на представяне, както и тона на комуникация. Предоставихме на медиите селекция от снимки и видео, така че съдържанието на бъде подходящо за различните медийни формати. За да представим спа центъра и полученото отличие максимално професионално в материал, подготвен и излъчен от една от водещите телевизии у нас, осигурихме PR консултиране и съдействие на клиента от страна на екипа ни. Погрижихме се за детайлите и допълнителните въпроси на проявилите интерес медии.

От няколко години се грижим за маркетинг дейностите на Este Fitness & Spa, в това число влиза и управлението на дигиталните канали на луксозния спа център. Радваме се на успехите на Надежда Халачева и управлявания от нея комплекс.

Използвани канали:

Facebook & Instagram, телевизия, онлайн медии, печатни издания

Извършени услуги: 

Създаване и изпълнение на комуникационна стратегия, подготовка на прессъобщение, разпространение  и мониторинг, комуникация с медии, PR обслужване, разработване и управление на Facebook игра.

Кампания за удължена гаранция на домакински уреди Neff „5>2“

Повече от 140 години германската марка Neff произвежда висок клас домакински уреди, отговарящи на прецизните изисквания на потребителите за качество, функционалност и дизайн. Запознавайки се с него отблизо, бихме казали още нещо… Страст и вдъхновение в кухнята! Без значение дали става дума за четиристепенно меню или неделен десерт. Най-старата марка за домакински уреди в Европа може да превърне атмосферата всяка кухня в специална.

Задачата:

В средата на 2018-а се заехме със задачата да създадем стратегия за онлайн кампания ”5 години удължена гаранция на домакинските уреди Neff”, която да комуникира предложението в социалните мрежи.

Какво направихме:

Започнахме с опознаване на клиента и неговата история, философия, цели. Внимателно проучихме профила на аудиторията. След което запретнахме ръкави и развихме три концептуални предложения и разработихме серия от тематични постове по всяка. Основната ни идея беше да отправим послание, което убедително да показва какво и колко повече дава Neff. Без да се доближаваме до стандартното представяне и клиширани слогани, заложихме на ясна, визуална, лека и забавна комуникация. Така и спечелихме клиента – с категорично и лесно за запомняне послание „5 > 2“, което разработихме в различни ситуации и в зависимост от актуалните събития в периода на кампанията – като първия учебен ден и Коледа. Семпло и ясно, точно каквото трябва да бъде съдържанието в социалните мрежи.

В основата успешната реализация на събитието бе вниманието към детайла, комуникацията с клиента, както и прецизното бюджетиране и изпълнение на всички етапи от планирането и реализацията.

Извършени услуги:

Създаване на креативна концепция, дизайн и копирайтинг, Facebook реклама.

Свържете се с нас. Ние ще създадем корпоративния ви профил и ще се погрижим винаги да е изпълнен с интересно и актуално съдържание.

 

“Вкарай гол на жегата!”

Фирма КОНДЕКС е създадена през 1993 година с основна дейност пълен инженеринг в областта на климатизацията, вентилацията и отоплението. Фирмата извършва проектиране, доставка, монтаж и сервиз, гаранционна и извънгаранционна поддръжка на инсталациите и е сред водещите в сферата на климатизацията на българския пазар. Кондекс е официален вносител за България на климатична техника Mitsubishi Heavy Industries.

Задачата: Лятна онлайн и радио кампания за промотиране на климатици Mitsubishi Heavy Industries.

Какво направихме: За втора поредна година пред нас стоеше предизвикателството да измислим лятна кампания за климатиците Mitsubishi Heavy Industries, чийто официален вносител в страната е Кондекс. Това лято обаче беше по-особено, всички се вълнуваха от едно нещо – Световното първенство по футбол. За да привлечем вниманието към промоцията на климатиците, искахме да създадем история и закачка, свързана с него, освен с летните горещини. Измислихме подходящ слоган, който показахме на клиента. Но не беше достатъчно да имаме web и радио реклама – искахме да ангажираме хората с марката, искахме да получим информация за нуждите на потребителите. Така стигнахме до лендинг страница с форма с въпроси, свързани с помещенията, които искат да охлаждат или отопляват клиентите. Всеки попълнил въпросника получава отговор по мейла със съвет за най-подходящия модел климатик за съответното помещение. Тази обратна връзка е много полезна за клиента ни.

Извършени услуги: Организация, криейтив, дизайн, web банери, онлайн и радио реклама и томбола на лятната кампания на климатици Mitsubishi Heavy Industries за Кондекс.

А ти готов ли си за зимата?

Condex Ltd. е официален представител на Mitsubishi Heavy Industries за България, лидер на пазара на климатична техника в страната вече 25 години.  Компанията е доказана и като един от най-надеждните партньори в България за прецизна, надеждна и иновативна климатизация в сферата на Информационните и Комуникационни Технологии.

Задачата: Да изготвим успешна стратегия и да реализираме интегрирана маркетингова кампания, непосредствено преди настъпването на зимния сезон. Именно това време от годината е ключово, когато става въпрос за закупуване на климатик.

Какво направихме: Не заложихме на специални ценови промоции, нито рекламирахме определени модели. Решихме просто да покажем разликата между топло и студено помещение и да оставим на хората да преценят сами.Проведохме кастинг, за да намерим най-зиморничевите модели. Заснехме разликата между температурите и показахме на аудиторията, че всеки сам избира условията, в които да посрещне зимата. За успешната реализация на кампанията осигурихме още професионален фотограф, студио, гримьор, стилист. А всеки закупил климатик през периода на кампанията участваше в томбола за награда – екскурзия.

Използвани канали: Телевизия, Радио, Външна реклама, Facebook, Google AdWords