Комуникационна стратегия – Este Fitness & Spa с отличие за „Най-добър спа мениджър“ в света за 2019 г.

За трета поредна година нашият клиент Este Fitness & Spa взе участие в международния конкурс World Luxury Spa Аwards, получавайки нови престижни награди и затвърждавайки водещите си позиции в спа индустрията в световен мащаб. След невероятния успех на луксозния български спа център през 2018 г., когато той спечели наградата „Най-добър спа център в света“, тази година Надежда Халачева, управител на Este Fitness & Spa, бе удостоена с престижната награда „Най-добър спа мениджър“ на глобално ниво за 2019 г. Победителите бяха определени чрез многокомпонентни критерии и мониторинг в различни области, както и чрез гласуване от гости на спа центъра. Процесът по оценката се допълва от мнения на тайни клиенти и анализ на цялостното представяне на съответния спа комплекс, включително и активностите му в социалните мрежи и др.

Задачата:

Да създадем успешна комуникационна стратегия, която да подпомогне участието на Este Fitness & Spa в конкурса World Luxury Spa Аwards, както и да затвърди имиджа на спа центъра на луксозна марка, предлагаща услуги и обслужване на световно ниво.

Какво направихме: 

Разделихме активностите, които планирахме в стратегията, на два етапа: гласуване в конкурса и обявяване на отличията. В първия етап на кампанията си поставихме за цел да запознаем аудиторията на Este Fitness & Spa с конкурса и съответно да подканим хората да подкрепят центъра в класацията чрез гласуване. За целта се спряхме на комуникация в социалните мрежи и разработването на online игра. Като платформа за активността избрахме Facebook поради голямата мрежа от последователи и фенове, които марката има в платформата. Разработването на играта бе важен елемент, тъй като представянето на комплекса в социалните мрежи бе критерий, който се взема под внимание за цялостната оценка.

Внимателно помислихме за механизъм на играта, която регистрира чудесни резултати. Подготвихме визия, общи правила и тематични награди за печелившите участници. Планирахме допълнителни публикации за конкурса и в Instagram и активно насърчавахме интерес и дискусия по темата в двата дигитални канала.

Във втория етап на кампанията подготвихме прессъобщение, с което да обявим постигнатите успехи. Организирахме комуникацията с българските медии, както и отразяването на новината в дигиталните канали на бранда. Заедно с клиента прецизно обсъдихме фокуса на новината, посоката на представяне, както и тона на комуникация. Предоставихме на медиите селекция от снимки и видео, така че съдържанието на бъде подходящо за различните медийни формати. За да представим спа центъра и полученото отличие максимално професионално в материал, подготвен и излъчен от една от водещите телевизии у нас, осигурихме PR консултиране и съдействие на клиента от страна на екипа ни. Погрижихме се за детайлите и допълнителните въпроси на проявилите интерес медии.

От няколко години се грижим за маркетинг дейностите на Este Fitness & Spa, в това число влиза и управлението на дигиталните канали на луксозния спа център. Радваме се на успехите на Надежда Халачева и управлявания от нея комплекс.

Използвани канали:

Facebook & Instagram, телевизия, онлайн медии, печатни издания

Извършени услуги: 

Създаване и изпълнение на комуникационна стратегия, подготовка на прессъобщение, разпространение  и мониторинг, комуникация с медии, PR обслужване, разработване и управление на Facebook игра.